Bijenproducten

Honingbij

 

bijenwasproducten

Bijenproducten:

Als je aan bijen denkt dan denk je aan honing dat kan je via onze imkers in de Honing Shop kopen maar bijen maken nog veel meer.

 

Bijenwas:

Bijenwas is een vettige, stevige substantie en wordt door de bij gemaakt om raten (cellen) mee te bouwen waar ze honing, broed of stuifmeel in opslaan. De bijen zweten de was uit klieren in het achterlijf en kauwen de was tot de juiste vorm om er raat van te bouwen. Nieuwe raat is wit maar wordt later geel van kleur. Bijenwas kun je voor verschillende doeleinden gebruiken en zit in veel producten zoals poetsmiddel voor vloeren en meubels, in het laagje over veel medicijnen, in glasmiddel voor drop, crémes, zeep en cosmeticaproducten. Maar je kunt van bijenwas ook hele mooie kaarsen maken.

 

Stuifmeel: (of in het Engels pollen genoemd)

Bijen oogsten stuifmeel als bron van eiwitten, vetten en vitaminen om de larven vanaf de derde dag groot te brengen. Om het stuifmeel van de bloemen naar de kast te vervoeren gebruikt de bij de zogenaamde stuifmeelkorfjes aan de achterpoten. Maar men noemt stuifmeel “superfood” voor mensen en dat komt omdat er in stuifmeel een enorme dosis vitamines (A,B complex, C, D, E), mineralen (selenium, magnesium en calcium), enzymen, co-enzymen, aminozuren, lecithine, koolhydraten (in de vorm van natuurlijke suikers), vetzuren, hormonen en sporenelementen bevatten. Ze beschremen tegen allerlei kwalen en virussen.

 

Koninginnengelei: (of in het Engels Royal Jelly genoemd)

Larfjes die moeten uitgroeien tot koninginnen krijgen een door voedsterbijen een geproduceerd voerdersap met speciale samenstelling. We noemen dit speciale voer koninginnengelei. Koninginnengelei wordt gebruikt als vitaliserende voeding en bevat een aantal belangrijke bestanddelen zoals, eiwitten, vetten, hydroxydecanoïnezuur, vitamine, sterine, gamma globuline, biopterine, neoptenine, mineralen en sporenelementen. Koninginnengelei wordt aanbevolen bij conditieverbetering van de huid, verbetering van lichaam en geest, vermoeidheid, lusteloosheid, depressie, vitaliteits en concentratie problemen maar ook bij overgangsklachten, maag/lever/spijsverterings stoornissen enz.

bijenwasproducten

 

Propolis:

Hars en sap van planten en bomen worden door de bijen verzameld op dezelfde manier als stuifmeel meegenomen naar de bijenkast. Propolis heeft een sterke antibiotische werking en wordt door de bijen gebruikt om bacteriën en schimmels te verhinderen in de bijenkast. Ook kieren en spleten in de kast worden door de bijen dichtgesmeerd met propolis. Propolis is in verschillende vormen (creme, druppelvorm/tinctuur, capsules, poedervorm) te koop. Het heeft een anti bacteriële en anti virale werking, remt de groei van schimmels, heeft een anti-reumatische werking, werkt tegen jeuk en pijn, huidaandoeningen, wratten en vele andere aandoeningen.

 

Bijengif:

Werkbijen maken gif aan vanaf een leeftijd van ongeveer drie dagen. Na ongeveer 12 dagen is de gifblaas met een inhoud van 0,3 milligram geheel gevuld. Wanneer een bij steekt blijft de van weerhaken voorziene angel in de huid achter en scheurt met de rest van het angelapparaat af. De bij sterft. Bijengif wordt bv gebruikt als geneesmiddel gebruikt bij reuma, MS, ME.