Bijensterfte

Honingbij

 

Bijensterfte

Wie aan bijen denkt denkt aan honing maar bijen doen nog zoveel meer. Als je bijvoorbeeld een appeltje eet denk je dan ook aan de honingbij? Helaas zie je de honingbij steeds minder vaak want bijensterfte neemt ook in Nederland in een rap tempo toe.

 

Solitairebij

Waarom sterft de bij uit?

Geruime tijd tastte men in het duister over de oorzaak van bijensterfte maar inmiddels wijst alles erop dat gebruik van (neonicotinoid) pesticiden één van de oorzaken is. Natuurlijk spelen naast het gebruik van pesticiden milieuvervuiling en temperatuurschommelingen waardoor de diversiteit aan planten terugloopt en bepaalde bijenziekten zoals virussen, bacteriën en parasieten (de Varoamijt) een rol in het verdwijnen van de honingbij. Niet alleen de honingbij wordt met uitsterven bedreigt, meerdere soorten insecten sterven als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Van de 300 wilde bijensoorten in Nederland staat de helft op de zogenaamde rode lijst.

 

Albert Einstein zei het al: “If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man”.

 

Het leven zoals het nu is, kan op aarde niet lang zonder de bij voortbestaan. De bij heeft een bijzondere functie bij het bestuiven van veel planten. Zonder bijen zullen de planten die afhankelijk zijn van bestuiving uitsterven. Dieren die van planten afhankelijk zijn zullen uitsterven. Ook de mens zal op den duur geen kans zien om te overleven. Hoewel dit blijkbaar voor onze ogen gebeurd is bijensterfte jammer genoeg nog steeds geen écht hot item in de EU.

 

Wat kun je zelf doen om de bij een handje te helpen?